Spis efter T-tallerken - det virker
T-tallerkenen består af:
2/4 del fra grøntsager og frugt
1/4 del fra fjerkræ, æg, mælk, ost, fed fisk, magert kød
1/4 del fra brød, gryn, ris, pasta, kartofler
Hvis du vil tabe dig, skal du have mest grønt, da det mætter mere, og indholder færre kalorier. Og nej, du kan ikke spise for mange grøntsager :-). Tværtimod kan du spise alle dem du vil på én dag. Måske skal din mave i starten vænne sig til dine ændret spisevaner, men du vil med garanti tabe dig, og maven vænner sig hurtigt til den sunde mad.
Spis dine 3 hoved-måltider efter denne
T-tallerken- model. Det giver en god mæthed.
Din tallerken skal indeholde 2/4 del grøntsager og frugt, som er rigtig godt for din fordøjelse, bl.a. pga.
de mange kostfibre de indeholder.
Din tallerken skal indeholde 1/4 del fjerkræ, æg, mælk, mælkeprodukter, ost, fisk, og magert kød.
Fra den gruppe får du bl.a. dine proteiner og fedt.
Din tallerken skal indeholde 1/4 del kulhydrater fra brød, gryn, brune ris, fuldkornspasta og kartofler.
Proteiner opbygger alle vores muskler og celler i kroppen. Hvis du træner, kan du ikke undvære proteiner. Træning nedbryder nemlig musklerne, som så skal genopbygges igen for at blive stærkere. Proteiner mætter også rigtig godt, og er med til at holde dit blodsukker stabilt. Du får proteiner ved at spise bl.a. fjerkræ og andet magert kød, fisk og skaldyr, nødder, særligt mandler, bælgfrugter, bønner, mejeriprodukter, skyr og æg.
Ca. 20 procent af din daglige kost skal helst komme fra det sunde fedt, som er det u-mættet fedt. De bedste kilder til sundt fedt, er fede fisk, fiskeolie, nødder, valnødder, frø og kerner, chiafrø, planteolier, som hørfrøolie, avokado, oliven, og kokosolie.
Kulhydrater er vores primære brændstof som vores hjerne og muskler lever af. Derfor kan du ikke undvære kulhydrater. Du får de gode kulhydrater fra bl.a. fibre, som giver energi, overskud og en god fordøjelse. De bedste kulhydrat-kilder er groft brød, rugbrød, grønsager, bælgfrugter, grove gryn, hvede og rugkerne, fuldkorns-mel, brune eller sorte ris og fuldkornspasta.