Måske er du også sukker-junkie?
Måske er du også sukker-junkie?
I mange år har det været kendt, at sukker er usundt, samt at det feder. Men nu ved vi også, at vi kan blive dybt afhængige af sukker.
Ikke mange er klar over, hvor alvorligt det er, men sukkerafhængighed er lige så alvorligt som afhængighed af alkohol, cigaretter og hårdere stoffer, da hjernen også her udskiller det afhængighedsskabende stof Dopamin, som udløser Serotonin, der giver en følelse af velvære, dette gør at det er svært at slippe sukkeret.
De fleste af os ved, at det kan være rigtig svært at stoppe når trangen til det søde tager over.
Men det er ikke kun vægten, der stiger, når vi propper os selv med sukker. Det søde kulhydrat kan sætte masser af usunde spor på vores krop og på vores velvære.
Det er ikke altid vi selv tænker over det, men nogle af de udfordringer vi bl.a. oplever som sukker-junkie er:
Vægtstigning:
Sukker kan give ekstra fedt på sidebenene, men når det handler om overvægt, er sukker meget mere end tomme kalorier. Når vi får sukker stiger blodsukkeret kortvarigt, lidt som at køre rutsjebane, op og ned. Derfor bliver vi hurtig sultne igen.
Den kortvarige stigning af blodsukkeret efter indtagelse af sukker, påvirker flere hormoner i kroppen i længere tid.
Et af hormonerne beordrer for eksempel dine celler til at stoppe fedtforbrændingen, og dette kan vare i timevis.
Spiser du således søde sager flere gange om dagen, kan det være umuligt for din krop at forbrænde fedt.
Træthed:
Energiniveauet kan svinge meget i løbet af dagen. Måske bliver du træt og uoplagt midt på dagen, eller sent om aften, og har brug for noget hurtigt og sødt. Hvis du har det sådan, er det en rigtig godt ide, at kig på dit sukkerindtag.
Din krop har nemlig mulighed for at hente energi fra flere forskellige typer af energier, og hvis kroppen ofte får sukker, så vil det typisk være den energibalance, kroppen vil forsøge at hente energien fra.
Vi kører meget på sukkerforbrændingen, som er en meget ustabil energikilde, og når vi er ved at have brugt den op, så råber kroppen efter mere, i stedet for at hente noget af den energi, vi ellers har på lager.
Koncentrationsbesvær:
På samme måde kan for meget sukker også gøre, at vi har svært ved at holde koncentrationen igennem dagen.
Kroppen går nemlig ind og kalder på mere energi hele tiden. Du vil føle dig sulten, træt og uoplagt, og derfor tager sukkertrangen din opmærksomhed væk fra det, du er i gang med.
Derfor er det let at spise eller drikke noget sukkerholdigt, så trangen igen er opfyldt, og koncentrationsevnen er tilbage.
Sulten hele tiden:
Sukker kan også gå ind og regulere vores sult. En høj sukkerforbrænding giver en lavere fedtforbrænding.
Dette påvirker nemlig appetitreguleringen, så man føler sig mindre mæt.
Nogle gange kan vi også opleve, at blive oppustet af for meget af det søde. For eksempel er det derfor bedre at få sukker gennem frugt, hvor det er pakket ind i planteceller, end det er at få det f.eks igennem vingummier.
Hvis du vælger at får din energi fra andre fødevarer end sukker, vil du opleve en langt større mæthed i kroppen.
Så tænk gerne over, hvordan du har det og hvad du kommer i munden i løbet af dagen. Måske er du også sukkerafhængig? Så er tiden inde til at stoppe op og gøre noget ved det, for udover nogle af ovenstående udfordringer, jeg har beskrevet her, skal jeg også nævne sygdomme som hjerte-kar problemer, diabetes og en lang række andre livsstils sygdomme. Hvis de sygdomme ikke allerede har meldt sin ankomst, vil det være noget, der ligger og lurer i fremtiden for rigtig mange mennesker.
Og husk - det er aldrig for sent at sige stop, og gøre noget ved det.