Hvorfor er havergryn godt for os?
Har vi gavn af kostfibre i havregryn? Det korte svar er ja. Havregryn er ernæringsmæssigt det bedste morgenmadsprodukt, da det har et højt kostfiber- og fuldkornsindhold og et lavt indhold af sukker. Det gælder også, hvis du spiser det som havregrød.
Desuden er havregryn 100 % fuldkorn, så hvis du spiser en stor portion havregryn på 75 gram, så har du spist den mængde fuldkorn, der dagligt anbefales.
Hvorfor er kostfibre vigtige?
- Kostfibre kan forebygger forstoppelse, diarréer, irritabel tarmsymtomer.
- Kostfiber virker sænkende på blodets indhold af kolesterol.
- Kostfiber holder dig mæt i længere tid og holder maven i gang.
Hvorfor er fuldkorn vigtigt?
- De fleste typer fuldkorn indeholder masser af fibre, vitaminer og mineraler.
- Der er en tendens til, at fuldkorn holder dig mæt i længere tid og holde
maven i gang.
- Fuldkorn fremhæves for deres sundhedsfremmende evne i forbindelse med
hjerte-kar-sygdom, type 2-diabetes og nogle former for kræft.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man spiser både fuldkornsprodukter, frugt og grønsager, som alle indeholder kostfibre.
Hvor meget fuldkorn bør vi spiser?
Fødevarestyrelsen anbefaler for voksne 75 gram om dagen. Børn mellem 4 og 10 år skal dagligt have 40-60 gram fuldkorn.
Hvor mange kostfibre spiser vi?
Fødevarestyrelsen anbefaler for voksne er 25-35 gram pr. dag. Børn mellem 4 og 10 år skal daglig have 15- 20 gram pr. dag
Tips til at bruge havregryn
Havregryn kan udover morgenmad, enten rå eller kogte, bruges til forskellige farsretter som f.eks frikadelle- og kødbollefarsen. Men også mange bageopskrifter bliver bedre med havregryn, men husk, hvis du erstatter noget af hvedemelet med havregryn, så skal du give grynene tid til at suge vand, inden eller under æltningen, ellers ender du med et lidt tørt brød.
Hilsen Marianne