5 Gode råd til dit blodsukker
Oplever du, at du er ubegrundet træt og mangler energi eller overskud i din hverdag, så kan du bruge din mad som en hjælpende hånd til at opnå et mentalt overskud.
Det bedste er, at du sammensætter din kost, så du får et stabilt blodsukker – det betyder, at du spiser en kost og måltider nok, så dit blodsukker ikke svinger.
Fordelene ved et stabilt blodsukker er blandt andet øget energi og overskud, afbalancering af din sult, en bedre koncentrationsevne, indre ro og glæde, samt en naturlig træthed.
1. Vejen til et stabilt blodsukker via maden
…får du ved at spise en kost, der påvirker fordøjelsen positivt ved, at maden optages langsomt i tarmene, og dermed giver et stabilt blodsukker og en god mæthedsfølelse. Spis tre hovedemåltider, og 2 - 3 mellemmåltider, og spis masser af grønt, fuldkorn og proteiner.
2. Spiser du en kost,
…der stabiliserer dit blodsukker, vil du ofte ikke føle et behov for ekstra måltider, eller opleve, at du går sukkerkold. Oplever du engang imellem, at du har lyst til et ekstra mellemmåltid, så prøv at spise protein, fedt eller grove kulhydrater fremfor sukker og de lette kulhydrater, så det ikke skyder dit blodsukker i vejret. Oplever du ofte, at have brug for et mellemmåltid, er det højest sandsynligt fordi, du ikke får mad nok.
3. Udelad sukker i alle afskygninger.
Det er den absolut bedste vej til at stabilt blodsukker. Spis 2 stykker frugt om dagen og gerne bær, og helst sammen med andet mad, f.eks et stykke groft knækbrød, så det påvirker blodsukkeret minimalt. Minimer køb af færdigmad, som ofte er tilsat meget sukker. Lav i stedet din egen mad selv.
4. Drik vand og masser af det.
Mindst halvanden liter om dagen, udover det, du drikker til evt. træning. Download en app, der minder dig om at drikke, eller sæt tre elastikker på din vandflaske, og fjern et hver gang, du har drukket en halv liter.
5. Fysisk aktivitet, søvn og stress påvirker
…også dit blodsukker. Så sørg for både at styrke dine muskler og få din puls op 3 - 4 gange om ugen. En sund muskelmasse i kroppen hjælper blodsukkeret, ved at musklerne optager maden bedre, og det betyder, at blodsukkeret ikke blot stiger mindre, men heller ikke falder lige så meget, som hos en utrænet person, når de har spist. For lidt søvn og for meget stress påvirker dine hormoner negativt, og en følge heraf vil være, at du oplever et større behov for hurtige kulhydrater.